Categories
Blog

Felvilágosító kampány (Ne dudálj a biciklistára) | Criticalmass.hu

Ha nagyon útálod a körleveleket, akkor ne olvasd tovább.

Kerékpárral járok naponta dolgozni Mátyásföldről a belvárosba. Ez nem mindig konfliktusmentes. Ma reggel a 800 méteres Bánki Donát utcában négyen dudáltak rám, és a negyedik a kormányt is rámhúzta, mert ott nem a járdára festett kerékpárutat használom. Nyilván nem tudják, hogy ezt szabályosan teszem (*), és azt sem, hogy városban csak közvetlen balesetveszély esetén szabad dudálni (**). Azt sem tudják, hogy ha ráhúzzák a kocsi oldalát a kerékpárosra, akkor a közúti veszélyeztetés bűncselekményét követik el, ami alapesetben is három évig terjedő szabadságvesztéssel jár. Még a dudálás is annak minősülhet, ha ezzel megijesztünk más közlekedőket.

Azt mondják, hogy akadályozom őket. Ezzel szemben megfigyeltem, hogy az az autós, aki az imént még a “lassú” kerékpáros miatt dühöngött, fél percen belül utoléri az előtte haladót, ahol az lassít valamiért, tehát nulla másodpercet veszített ezzel, sőt, gyakran ő akadályoz engem.
Többsávos úton meg tessék megtanulni a zippzár-elvet (a belső sávban mindenki beenged egy kocsit maga elé). Addig meg aki siet, menjen a belső sávban. Röviden: az autós közlekedési kultúra hiányáról nem a kerékpáros tehet.

Egy másik konfliktusforrás az, amikor a buszsávtól eggyel balra eső sávban haladok, például az Erzsébet hídon. Ezt nem jókedvemből teszem, hanem mert a KRESZ szerint így szabályos (***). Buszsávban nem mehetünk. Ezzel együtt velem is előfordul, hogy rámegyek, de ahol elférek, ott nem.

Most már utána megyek mindenkinek, aki rámdudál (nem balhézni), de ez egy kicsit szaporátlan, ezért írom ezt az írományt.

A lényeg: mi is közlekedünk, mint bárki más, hagyjuk egymást élni!

Nyitottam erről egy fórumtémát is itt: http://criticalmass.hu/forum/20070614/felvilagosito-kampany-ne-dudalj-bi….

Balesetmentes közlekedést kívánok mindenkinek.

——————————————————-

(*) A KRESZ 13. § (2) bekezdése szerint:
“Ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek.”
Nem venném a lelkemre, ha pl. egy ötéves gyerek kiszaladna elém a Xantus utcából féktávolságon belül, ezért azon az úton néha még a 10km/h is sok, míg az úttesten mehetek 30 fölött is (szoktam is). Így mindenképpen fennáll a fenti kitétel. Máshol is vannak ilyen helyek, sőt, egy bizonyos sebesség felett már mindegyikre igaz.

(**)A KRESZ 30. §-a szerint:
“Hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint – lakott területen kívül – az előzési szándék jelzése céljából szabad.”

(***) 36. § (1) “Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) – a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve – a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad. Az autóbusz öbölt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodósávot, a gyorsító- és a lassítósávot, valamint a kerékpársávot a párhuzamos közlekedés szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.”
A 25. § szerint ez a kerékpárosokra is vonatkozik

[From Felvilágosító kampány (Ne dudálj a biciklistára) | Criticalmass.hu]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.