Categories
Denmark / Dánia

Az első orientációs nap

Korán keltünk nagyon. Azt hiszem a hamari lefekvés nem egy elvetendő dolog, ha ilyen ritmusban mennek tovább a dolgok. 🙂
Reggeli… Mit is mondhatnék 🙂 Zabkása, kenyér, lekvárok, egyebek. Minden nagyon finom. De itt igazából minden étel nagyon jó.
Ez után elkezdődött az órák bemutatása. Első körben kimentünk a “kertbe”. A kert az egy nagyobb föld, sok sok különféle növénnyel, virággal, fűszerrel. Minden ehető amit csak látunk. Ez a főző óra bemutatása volt. Próbaképp csináltunk is egy érdekes fűszert. Összeturmixoltunk növényeket sóval. Két fajtát alkottunk, egyet sárga növényekből + fűszerek egy másikat piros növényekből + fűszerekből. Kifejezetten érdekes 🙂 Ad egy jó zamatot a sóhoz, amit utána mindenféle ételekhez lehet használni, például halakhoz.
Ez után a zenei órák bemutatása következett. Ha tudnék játszani valamilyen hangszeren már tudnám is hová mennék. A tanárok Nicolai és Christian egyszerűen fenomenálisak 🙂 Nagyon jó hangulatot tudnak teremteni pillanatok alatt. Christiannal lesz kórus órám, kifejezetten érdekesnek ígérkezik. Éneklés szakon végzett a helyi zeneakadémián. Érdekes lenne elmenni hozzá egyéni éneklésre, de ez ki fog maradni mert akkor inkább modern táncra megyek 🙂
Ez után egy nagyon jó ebéd következett, a szokásos naaaagyon finom színvonalon. Vega nap volt (amúgy is vegának jelentkeztem) úgyhogy zöldségből alkotott műalkotást ettünk 🙂 Közben egy fickóval beszélgettem. Harmadszor van itt ilyen “kurzuson”. Egy öko kommunában él kb 50-55 másik emberrel. Nagyon szép dolgokat mesélt. Olyan van fény az alagút végén hangulata volt… Van remény, és nem veszett el minden tudás. Ő is úgy költözött be 0 tudással és belerázódott, megtanulta a többiektől. Megosztott tudás.
Délután megkaptuk a takarítási eligazítást. Lesz munkánk dögivel, de hát van is mit ledolgoznunk 🙂 Nem lesz ezzel gond. Majd szépen beosztjuk.
Utána folytatódtak az órabemutatások. Kerámia és festés. A festésen jól bealudtam 😛
A kerámia érdekes lesz. Erre megyek végül. A recepteket majd beszerzem a többiektől. Van itt egy japán srác, önkéntes, a kerámia tanárnál vendégségben. A srác a Tokyo art schoolban tanult kerámiát és Anna (a kerámia tanárnő) elmondása szerint naaagyon jó korongban. Remélem megtudja fűzni őt, hogy lejöjjön néha kicsit besegíteni. Esetleg egy kis Raku-t, Bizen-t vagy valamit tanítani 🙂
Mindenesere ez érdekesen alakul!
A kis konyhánkban beszélgettem egy jót Mathiassal, az egyik dán sráccal. Érdekes a politikai és világi tájékozottságuk. Sok mindent ismernek és jó látni a nézőpontjukat. Jó sokat beszélgettünk.
Úgy látom a dánoknál a többség a mostani kormány ellen van, akik a helyi jobb oldali kormány. Ezek az ilyen iskolák ellen dolgoznak mint a Vestjylland-i. Mindent profitban mérnek, és ami kreativitás, vagy késlelteti a munkába állást azt leépítendőnek tartják ha jól vettem ki.

Az este maradék része 5től egy kis konyhás bemutató. Konkrétan 6-7 féle ételt tett ki elénk a főzés tanár. Hihetetlen variációk és ízek. Majd lesznek képek, Milán szerencsére mindenhová magával viszi a gépet és rengeteg képet csinál. A főzés egy gyönyörű művészet, nagyon gazdag, végtelen variációs lehetőségekkel. Olyanokkal is amire nem is gondolna az ember 🙂

Vacsi után egy kis kórus próba! 🙂 Jó lesz ez nagyon, ha visszajön a magabiztosságom. Megint elvisznek a másik szólamok mint régen amikor kezdtem. Jót mókáztunk. 2 dalt valamennyire megtanultunk.

Utána egy közös, csapatépítős móka a tornateremben. Matrózos játék, meg egy fordított bújócska.
Majd süti és kávé 🙂

Este beszélgettünk egy nagyon jót egy izlandi meg egy dán lánnyal és egy dán sráccal. Kis közgazdaság, világ gazdaság, politika, merre tartunk, mi volt izlandon, ilyesmi. Jó tapasztalás, és motiváció.
Jó hallani hogy hasonlóképp gondolkodunk a világ dolgairól. Bár úgy haladnának a dolgok ahogy mi gondoljuk hogy kéne nekik. Szebb és élhetőbb világ lenne.

Most pedig alvás, mert már 1 óra és 7.45 reggeli!
Egy új nap 🙂

3 replies on “Az első orientációs nap”

That sounds fascinating! I think that cooking part should have been awesome. Well, I bet other parts were not worse 🙂 And it’s cool that there are a lotta people from all over the world, and as much as I know you, you should enjoy that place 🙂 I see that you wrote a lot just from one day, so I guess you have to be full of positive emotions and that’s great. If there’a dude from Japan, I suggest you not to miss a chance and try to make some… how to call it… networks maybe 😀 well talk to him and maybe he will have any ideas how to get to Japan. I’m sure you’ll get there one day 🙂

Rock on! 😉

Pavel, dude, google translate? 😀
Good idea 😀

The japanese dude is kinda shy. We’ll see what can we work out.
This school is awsome dude!

Yeah, Google translate – ‘The Almighty’ 😀
I think I haven’t ever met japanese, but as I know most of them are shy and closed.. but that’s the same thing what people say about finns 😀 the main thing is to find the way how to make him less shy, and you’re a sociable person, so you will figure it out. Anywy, I just can’t believe that some extremely extremely shy person would go to such place 😀
Yeah dude, this school sounds cool! And that’s great that you like it. Now that will be an experience 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.