Categories
Random

A vágyak embere – jezsuita bloggerek

A vágyak embere – jezsuita bloggerek

Apó, olyan sokan mondják, hogy nagy béke és kiegyensúlyozottság sugárzik az arcodon és a magatartásodon?

– Én azt gondolom, hogy ez talán azért van, mert mindig a vágyak embere voltam, már fiatal koromban is.

– Mit jelent az, hogy vágyak embere vagy?

– Mindig van előttem valami, amire vágyok, ami vonz, ami visz előre, és ez adja meg nekem az állandó örömet is az életemben. Ezek a vágyak kapcsolatban vannak életem legmélyebb, legerősebb alappillérjeivel. Ezek tartanak életben, ezek adják a lendületet új kezdeményezésekre, megadják a bátorságot belekezdeni olyan dolgokba is, amire nem érzek magamban elég erőt.

– Hogy lehet valamibe belekezdeni, ha tudod, hogy az erődön felüli vállalkozás?

– Úgy, hogy tudom, ezek a mély erős, hiteles vágyaim egybeesnek Isten vágyaival, és Ő megadja az erőt hozzá, velem együtt teszi azt, amire nagyon vágyódom.

– Érdekes, amit mondasz. Én eddig inkább azt éreztem, hogy Isten akarata és az én vágyaim gyakran ellenkező irányba mutatnak.

– Én is több ilyen emberrel találkoztam. Szomorú volt számomra látni azt, hogy valakiben él egy mély, erős vágy, ismeri Isten akaratát is, de valahogy a kettő nem érinti egymást. Ennek talán az az egyik oka, hogy az illetőnek helytelen az Istenről alkotott képe.

– Hogy érted ezt?

– Úgy, hogy én úgy gondolok Istenre, hogy Ő jó, és nem tesz semmit azért, hogy nekem kellemetlenséget, vagy szenvedést okozzon. Én hiszek abban, hogy a mély erős és hiteles vágyaimat Istentől kaptam, Ő írta a szívembe és nagyon akarja, hogy azok megvalósuljanak. Az megtörtént, hogy más formában valósultak meg, de mindig valamilyen formában megvalósultak. Volt, amikor sok szenvedés árán, de még a szenvedésben is ott ragyogott előttem a vágyam csillaga és mutatta az utat. Akinek helytelen az istenképe, lehet, hogy Istent zsarnoknak, önkényes bírónak, mindent bekövetelő rendőrnek vagy minden jót és rosszat strigulázó és behajtó könyvelőnek tartják. Emiatt van az, hogy ami vele történik azt büntetésnek vagy próbatételnek tartja.

– Ha helyes az istenképem, akkor azt akarod mondani, hogy Isten a vágyainkon keresztül vezet bennünket?

– Ezt is lehet mondani, de jól meg kell különböztetni a helyes és helytelen vágyainkat. Most adok neked egy-két támpontot a megkülönböztetéshez:

  • Ami segít abban, hogy jobban be tudd fogadni Isten és az emberek szeretetét, és tudjál ingyenesen szeretni.
  • Ami segít felismerni és befogadni értékességedet Isten és az emberek szemében, azért aki, és ami vagy.
  • Ami növeli benned a meghittséget Isten és az emberek felé, és ezért elmélyíti benned az odatartozást Istenhez, vagy valakihez, valakikhez.
  • Ami segít szabadon dönteni.

Ezek mutatnak rá, hogy helyes és hiteles-e az a vágy, amelyik mozgat téged.

– Mit tegyek a nem hiteles vágyaimmal?

– Még ezek is tudnak neked segítséget nyújtani, ha mélyebben beléjük nézel. Ha lehámozod róluk a piszkot, a rárakódott felesleget, akkor a vágy központjában hiteles vággyal is találkozhatsz. Pl. az alkoholistáknak is gyönyörű mély vágyaik vannak, csak nem találják meg az utat a kifejezésükre. A szexuális vágyak helytelen használata mögött is az igazi szeretetre való vágy rejtőzködik.

– Milyen lehet a hiteles vágyam akkor, ha valaki mellőz, kirekeszt vagy félreért engem?

– Mindenekelőtt vágyódj arra, hogy ne ítéld el az embert, az ő személyiségét a szavaiért vagy tetteiért. Jézus is azt mondta: Bocsáss meg nekik, mert nem tudják mit cselekszenek. Vágyódj arra, hogy meg tudjál bocsátani, ami egy szabad akarati döntés az emberi személy méltósága mellett. Ha van hited, és meghitt kapcsolatban vagy Jézussal, örülj neki, hogy Jézus útját járod és azt teheted, amit Ő tett, azokkal szemben akik mellőzték Őt, kirekesztették Őt vagy nem értették meg. Jézus ezek iránti ingyenes szeretetével akar tanúságot tenni az Atya végtelen irgalmáról és szeretetéről, úgy, ahogy a tékozló fiú apja tette.

– Erre eddig soha nem gondoltam. Most már látom, hogy Isten valóban vezet minket a vágyainkkal.

– Ezért igyekezzél tudatában lenni vágyaidnak. Azt ajánlanám, hogy írjál le legalább 20 mély erős vágyadat. Ha szükség van rá, különböztesd meg a hiteleseket és nem hiteleseket, de még a nem hiteles vágyak mögött is találd meg az értékeket! Így sokkal tudatosabb életet tudsz élni, látod az utadat, és örülni tudsz Isten ajándékainak. Mélyülni fog kapcsolatod a szerető, gondviselő Istennel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.